Diğer

Ekran Koruyucusu Çeşitleri Nelerdir?

Telefon ekranları, kırıldığında ya da çatladığında performansı olumsuz yönde etkiler. Ayrıca çoğu zaman garanti kapsamına girmez. Ekran kırılma ve çatlamalarına önlem amacıyla ekran koruyucu kullanılır.

Ekran koruyucuları, telefonun ekran kısmını kaplar ve darbelere karşı korur. Ekran koruyucuları, kaliteli olduğunda ve doğru takıldığında, telefonun performansını etkilemez.

Ekran Koruyucu Türleri Nelerdir?

Günümüzden özelliklerine göre birçok ekran koruyucu çeşidi bulunur. Görünümden koruyucu etkilerine kadar koruyucularda farklılıklar olmaktadır.

Ekran koruyucu çeşitleri şu şekildedir:

  • Hayalet ekran koruyucu
  • Mat ekran koruyucu
  • Cam ekran koruyucu
  • Nano ekran koruyucu
  • Sıvı ekran koruyucu
  • Temperli ekran koruyucu

Ekran koruyucu çeşitleri, benzer özelliklerinin yanında birçok performans açısından birbirinden ayrılır.

En İyi Ekran Koruyucu Hangisidir?

En iyi ekran koruyucuyu belirlemek için koruyucuların özelliklerini bilmek gerekiyor. Ayrıca her kırılmaz cam çeşitlerinin iyi özellikleri olduğu gibi kötü özellikleri de olduğu unutulmamalıdır.

Hayalet ekran koruyucu, dokunmatik hassasiyeti yüksek olan bir koruyucudur. Diğer ekran koruyuculardan farkı, cam tabakasının ekranı göstermemesidir. Yani telefona yanlardan bakıldığında ekran görülemez.

Diğer bir özelliği ise hayalet ekran koruyucu, ekranın her yerini kaplar ve boşluk bırakmaz. Tozlanma, parmak izi ve çizilmelere karşı dayanıklıdır. Kırılma durumunda çevreye zarar vermez. Olumsuz özelliği ise ekranı görmek için parlaklığı arttırmak gerekir. Bu da enerji tasarrufunu engeller.

Mat ekran koruyucu, ince bir yapıya sahiptir. Kırılmaz ancak çizilmelere karşı dayanıklı değildir. Tercih edilmesindeki sebep, ekranda parmak izi bırakmaz. Mat görünümü, telefona farklı bir hava katar. Koruyuculuğu, parlak ekran koruyuculara göre daha fazladır. Ancak görünümünden kaynaklı, renklerin görünümü zorlaşır. Bu yüzden bazı kesimlerin, kullanırken zorlandığı bir ekran koruyucudur.

Cam ekran koruyucu, yapısı bakımından diğer ekran koruyuculara göre kalındır. Çizilmelere karşı dayanıklıdır. Kırılma durumuna göre parmağa batma gibi sorunlarla karşılaşılabilir. Parmak izi yapar. Cam olduğu için ekranda kılıf payı vardır.

Nano ekran koruyucu, sık tercih edilen kırılmaz ekran koruyucu arasında yer alır. Kırılma ve tozlanmaya karşı dayanıklıdır. Ancak çizilmelere dayanıklılık göstermez. Büyük darbelere karşı yüksek koruma sağlar. Parmak izi bıraktığı için düzenli olarak temizlenmesi gerekir. Nano cam koruyucu, modeline göre ekranı tam kaplayabildiği gibi kılıf payı da bırakabilir.

Sıvı ekran koruyucu, yapı ve uygulama bakımından diğer ekran koruyucularından ayrılır. Yüzeye herhangi bir yapıştırma işlemi uygulanmaz. Özel bir sıvı yüzeye damlatılır ve 12-24 saat içerisinde kullanıma uygun hale gelir.

En büyük avantajı, ekran koruyucunun hava almaması ve düzenli bakım yapılmaması gerekmediğidir. Çevreye zarar vermeyen bir koruyucudur. Ancak 7 ya da 8 ayda bir değiştirilmesi gerekir.

Temperli cam, esnek bir yapıya sahiptir. Çatlama ve kırılmalara karşı dayanıklı olduğu için uzun süre kullanılabilir. Görüntüye ya da dokunmatik hassasiyete olumsuz etkisi yoktur. Parmak izi ve yağ gibi kirleri yüzeyde tutmaz.

Kırılmaz ekran koruyucu konusunda en merak edilenlerden biri, şüphesiz en iyi koruyucunun hangisi olduğudur. Ancak bunun için belirli bir ekran koruyucu çeşidi söylenemez. Çünkü kalitenin yanında kullanım zevki de ekran koruyucu seçiminde önemlidir.

Sıvı ekran koruyucular, yenilikleri denemeyi seven ve telefon ekranlarına bir şey yapıştırmak istemeyenlerin tercih ettiği bir çeşittir. Aynı zamanda koruyucuların kullanıma ve takılmaya bağlı hava almasından şikayetçi olanlar da sıvı ekran koruyucularını tercih eder.

Ekran koruyucuların kırılmasını istemeyen ya da ince yapılı bir koruyucu isteyenler, nano ekran koruyucuyu kullanır. Çizilme ve parlak izinden rahatsız olanlar ise temperli cam ya da cam ekran koruyucu alır.

Çok fazla toplu taşıma kullanan ya da mesajlarının görünmesini istemeyenler, hiç düşünmeden hayalet ekran koruyucu kullanır.

Hem Dayanıklı Hem Görünmez Ekran Koruyucu

Bir ekran koruyucu hem dayanıklı hem de görünmez olduğunda kırılmaz ekran koruyucu olarak isimlendirilir. Tüm ekran koruyucular, dayanıklılık merkezli üretilir. Görünmezlik ise koruyucunun özelliklerine göre değişir.

Görünmezlikten kasıt ince yapılı olmasıysa nano ekran koruyucular tercih edilebilir. Ancak ekranın görünmemesi isteniyorsa hayalet ekran koruyucu ya da mat ekran koruyucu tercih edilebilir.

Güvenlik ve Temizlik Bir Arada: Mat Ekran Koruyucu

Mat ekran koruyucu, birçok kesimin tercih ettiği bir çeşittir. Çünkü parmak izi bırakmaz. Ekranı tamamen kaplayarak maksimum koruma sağlar. Temizlemesi kolaydır. Doğru bir şekilde ekrana uygulandığında hava almaz. Dolayısıyla mat kırılmaz cam uzun süre rahatlıkla kullanılabilir. İnce yapısı ve mat görünümü sayesinde etkileyici bir tasarım sunar.

Telefon Ekran Koruyucu Nasıl Takılmalı?

Kırılmaz ekran koruyucu, belli aşamalarla dikkatli bir şekilde takılmalıdır.

Bu aşamalar şu şekildedir:

  • Telefonun yüzeyi alkollü bezle silinir ve kurulanır.
  • Yüzeyde hava almaya sebep olacak toz ve lekelerin olmamasına dikkat edilir.
  • Ekran koruyucu, telefonun modeline uygun olarak yerleştirilir.
  • Kamera gibi yerlerin kapatılmadığından emin olunur.
  • Hava kabarcıkları, hafif dokunuşlarla giderilir.
  • Toz, hava kabarcığı ve leke olmadığından emin olmak için son kez kontrol edilir.

Telefon ekran koruyucu takarken aşamalar düzenli uygulanmadığında ekranda leke ve hava kabarcığı oluşur. Dolayısıyla kullanım olumsuz yönde etkilenir.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu