Diğer

Ons Altın Nedir?

Ons İngilizlerde ağırlık birimi olarak kullanılır. Gümüş, altın ve elmas gibi değerli madenlerin hesaplanmasında ons ağırlık birimi kullanılarak gerçekleştirilir. Ons gram her yerde ve her ülkede farklı değerlerde ortaya çıkabiliyor. İlk kez orta çağ döneminde kullanılan bu ağırlık birimi 1kg ile hesaplanarak bulunur.

Gram altında Türk lirası karşılığı olarak hesaplamalarda ons altın değeri kullanılır. Fiyat konusunda ve her konuda etkileri büyüktür. Savaş, enflasyon, küresel salgınlarda da fiyat etkilenir. En kıymetli altınlardan bir tanesidir. Her geçen günde değerlenmeye devam ediyor. Bu maden türü genellikle sık işleme uğrayarak günümüze ulaşıyor.

Yatırım aracı olarak tercih edilen ve yönelinen bir maden türü oluyor. Dünyanın en değerli madeni olduğu için güvenilir bir yatırım aracı olarak da kullanılabiliyor. Ekonomik kriz gibi durumlarda en çok talep görenler arasındadır. Dolar ile arasında ters bir orantı bulunuyor. Ons birim fiyatı arttığında dolarda da artış gösterecektir.

Birçok ülkede bu sebepten dolayı kendilerini güvencede tutmak için çalışıyor. Dolarda yaşanan düşüşlerde ons birim fiyatlarını etkiliyor. Bir ülkede enflasyon yüksekse o ülkede de en kıymetli yatırım aracı olarak altın tercih edilecektir.

Ons Altın İle Gram Altın Arasında Fark Nedir?

Ons Altın İle Gram Altın Arasında Fark Nedir?

En önemli unsurlardan bir tanesi fiyatlandırmalardır. Ons altın değerleri genellikle dolar bazında belirlenir. Değer olarak ulusal para birimi kapsamındadır. Gram altınların fiyatı da ulusal para birimi cinsinden belirlenir. Bu değerler fiyatları doğrudan etkilemez. Gram altında ağırlık birimi olarak 1 gram değerinde işlemler gerçekleştirilir.

Gram altın ons altına oranla daha küçük miktarlarda satılabilir veyahut alınabilir. Gram genellikle Türkiye de kullanılır. Ons uluslararası anlamda piyasa değeri olan bir birimdir ve en önemlisi dünya çapında ekonomiyi ve politikayı da etkisi haline getirebilir. Gram altın küçük bir birim olarak da nitelendirilebilir. Ons altında büyük miktarları söylemek mümkün olacaktır.

Gram altının sınırları olsa da onsta bu durum tam tersidir. Yatırım yapılmak istendiğinde küçük miktarları tercih edenler için gram altın kullanılır. Büyük miktarlar düşünenler de genellikle ons birimi kullanılır ve uluslararası yatırımcıların tercihlerinden bir tanesi oluyor.

Altın Çeşitleri Nelerdir?

Altın Çeşitleri Nelerdir?

Değerli madenlerden bir tanesi olan altın, geçmişten günümüze önem kazanmış ve uğruna birçok fedakarlıklar yapılmıştır. Her medeniyete ev sahipliği yapmış ve farklı çeşitleriyle değerlenmeye de devam etmiştir.

Altın çeşitleri şu şekildedir;

  • Gram altın: ağırlığı en az olan altın çeşitlerindendir. Ekonomik olması ulaşılabilirliğini artırmıştır. Küçük ebatıyla paketli bir şekilde satışa sunulur. Has gram altın çeşitleri de kendi içerisinde ayrılır.
  • Çeyrek altın: gram altının bir büyüğü olarak gramı biraz daha yüksek olan altın çeşitlerindendir. En çok tercih edilenler arasında yer alıyor.
  • Yarım altın: tam altının yarısı olarak satışa sunuluyor. Ağırlık olarak çeyrek altından daha fazladır.
  • Cumhuriyet altını: bir diğer adıyla Ata altını olan bu maden, Atatürk portresinin de bulunduğu altınlardan bir tanesidir. Birçok çeşidi bulunuyor.
  • Tam altın: Cumhuriyet altınına oranla daha hafif bir yapıya sahiptir.
  • Ziynet altın: kolyeler, küpeler, bilezikler ve genellikle takı olarak satışa sunulan çeşitlerdir.

Bu gibi çeşitlerle her zaman farklı ve yeni tarzda üretilerek günümüzde yatırım, aksesuar anlamında fazlaca tercih ediliyor.

Altın Ayarları Nelerdir?

Altınlar tamamen saf halde bulunuyor ve 24 ayar kapsamında değerlendiriliyor. Altının ilk hali çamurumsu olduğu için saklanabilmesini desteklemek amacıyla içerisine bakır ve gümüş madenlerinin katılmasıyla daha katı hale gelmesini sağlıyor.

22 ayar altın ise en saf halinin göstergelerinden olup daha işlenebilir yapısıyla bileziklerde çokça kullanılıyor. Genellikle çeyrek altın, yarım, ziynet altın ve nadir altın darphaneler tarafından basılan 22 ayar altınlardan oluşuyor. 22 ayar arasında Reşat yani Osmanlı döneminin en önemli altınlarından bir tanesidir. 22 ayar altının %91,6’sı saf %9,4 ü ise katkı maddeli olarak sunuluyor.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu